Nuorten blogi: Somalian perinteiset vaatteet

Päätin kirjoittaa tästä aiheesta, koska minua kiinnosti minun maani perinteiset vaatteet ja kuinka niitä on käytetty. Halusin myös näyttää kuinka vaatteemme eroavat eurooppalaisista ja suomalaisista vaatteista.

Macawis

Kaikista perinteisin vaatekappale somalialaisilla miehillä on macawis. Se on tehty suuresta kankaan palasta, joka sitten kääritään vyötärön ympärille. Yleensä he käyttävät sitä shaatin (shaati) kanssa, joka tarkoittaa paitaa.

Macawis (Kuva: Wikipedia commons)

Dirac

Dirac on pitkä, löysä, värikäs ja erittäin kimalteleva somalialaisten naisten juhla-asu. Sitä pidetään erityisesti häissä, mutta myös muissa juhlallisessa tapahtumissa. Sen kanssa käytetään yleensä garbasaaria (garbasaar) kanssa, joka on tehty kankaan palasta. Garbasaaria käytään huivina pään päällä tai olkapäiden ympärillä.

Guntiino

Guntiino on myös somalinaisille suunnattu vaate. Se on tehty pitkästä venytetystä kankaasta, joka sidotaan olkapään yli ja peitetään vyötärön ympärille. He käyttivät tätä heidän päivittäiseen toimintaansa.

Koofiyad

Koofiyad tarkoittaa suomeksi hattua, mutta tämä hattu ei ole modernin hatun kaltainen. Se on reunaton ja lieriömäinen hattu, joka vähän muistuttaa kruunua ja tätä hattua käyttävät vain miehet.  Koofiyad on ollut suosittu päähine somalimiesten keskuudessa jo pitkään. Yleensä koofiyadia pidetään macawisin kanssa.

Musliminaisten huivista eli hijabista voit lukea toisesta nuorten blogin tekstistä täältä.

Teksti: Hanaan Farah