Näin luot koko perheen hyvinvointia tukevat arkirutiinit

Arjen kiire ja muuttuneet elämäntilanteet voivat vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin monella tavalla. Omilla valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa kokonaisuuteen eikä aina tarvita edes suuria muutoksia. Arjessa voikin olla voimavaroja mukanaan tuomaa voimaa! 

Kuva Pixabay

Hektinen ja työntäyteinen arki

Heräät aamulla unisena, yö ei mennyt levollisesti. Syöt nopean aamiaisen, ehostat ja puet samalla itsesi. Huolehdit myös perheesi aamurutiineista siinä sivussa. Kiiruhdat bussiin ja työpaikalle tai saattelet lapset päivähoitoon. Työntäytteisen päivän jälkeen palaat kaupan kautta kotiin. Mitäs tänään ruoaksi? Tiskit pitäisi hoitaa ja pyykkiäkin on kertynyt. Lapsi kaipaa syliä, naapurikin sattuu soittamaan. Harrastukset täyttävät illat tai ainakin muut arkirutiinit. Yötä myöten talo hiljenee. Vihdoin omaa aikaa, nipistät sitä vähän yöunistasi. Huomenna taas uusi päivä..

Ihmisen arki koostuu monesta palasesta ja elämä voi toisinaan tuntua kovin aikataulutellulta ja kiireiseltä. Joskus arjen raamit voivat myös horjua, jos elämässä tapahtuu muutoksia, kuten avioero tai läheisen sairastuminen. Arjella on vahva yhteys ihmisen hyvinvointiin. Esimerkiksi vanhemmuus voi ajaa ihmisiä uupumuksen partaalle, kuten todettiin kansainvälisessä tutkimuksessakin. Burnoutia edesauttaa varsinkin itsestä tai muista lähtöisin olevat vaatimukset. Toisaalta vanhemmat voivat myös kokea haasteita sovittaa yhteen perhe-elämän velvollisuudet ja oma hyvinvointi. Myös viime vuosien poikkeusaika koronavirustaudin myötä on vaikuttanut ihmisten hyvinvointiin. Toisaalta se on voinut lisätä ihmisten yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta monesti se on myös kuormittanut esimerkiksi toimeentuloa ja tukiverkostojen olemassaoloa.

Miltä sinun arkesi näyttää?

On tärkeä miettiä, minkälainen oma arkesi on. Miten sinä voit? Kuuletko ja näetkö itsesi arjen keskellä? Milloin viimeksi teit tai koit jotain sinua kiinnostavaa ja elvyttävää? Miten selviydyt parhaalla mahdollisella tavalla arjessa ja mitä voit itse tehdä, että jaksat vielä paremmin. Voit tarkastella omaa arkeasi esimerkiksi Terveyskylän sivuilla. Heräsikö sinulle ajatuksia? Mitä asioita teet riittävästi? Entä liian vähän? Mitä asioita voisit ehkä muuttaa?

Ennakointi auttaa tekemään arjesta hallittavampaa

Voit vaikuttaa omaan arkeesi hyvin yksinkertaisillakin asioilla. Otetaan alun esimerkkipäivä uuteen tarkasteluun. Voisiko arkipäivää organisoida ja ennakoida paremmin? Laita jo edellisenä iltana aamun vaatteet ja tarvikkeet esille. Herää ajoissa, niin aamu ei ehkä tunnu niin kiireiseltä. Osta kaupasta kerralla enemmän, suunnittele koko viikon ruokalista kerralla. Tee isoja annoksia ruokaa, josta riittää syötävää useammallekin päivälle. Jaa kotitöitä mahdollisuuksien mukaan kaikkien perheenjäsenten kesken. Saisitko otettua siivun myös omaa aikaa ilman, että se verottaa yöuniasi? Voisitko esimerkiksi lapsen harrastuksen aikana käydä itse samalla lenkillä tai vaikkapa soittaa ystävälle? Rauhoita ilta ja mieli hyvissä ajoin yötä vasten. Opettele myös armollisuutta. Monesti riittävän hyvä riittää!

Suomen somalialaisten liitossa on käynnissä Suomen somalialaisten perheiden sujuva arki avioeron jälkeen (SAVIOR) -hanke. Tule mukaan toimintaan ja löydetään yhdessä keinoja arjenhallintaan ja hyvinvoinnin lisäämiseen! Lisätietoa tapahtumista ja aikatauluista löydettävissä jatkossa liiton kotisivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Avainsanat: arki, rutiini, hyvinvointi, vanhemmuus, Savior

Kirjoittaja:
Minna Timonen
SAVIOR-hankkeen projektikoordinaattori
Suomen somalialaisten liitto